Ispanakgiller familyasından olup buğday ve tahıl grubundan değildir. Çiçeklerindeki tohumlardan elde edilir. Genellikle soğuk iklimlerde yetişen bir bitki türüdür. Güney Amerika kökenli bir tohum türü olan kinoa son zamanlarda ülkemizde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Nasa astronotlarının tükettiği bir protein kaynağı olması ile birlikte popülerleşmiştir.
Besin Değeri; % 21 kompleks karbonhidrat, % 5 protein, %3 lif, % 2 yağ içerir. Ayrıca magnezyum, manganez, demir, kalsiyum çinko ve B vitaminileri açısından zengindir.
Kullanım Amacı;
Zengin protein içeriği sayesinde güzel bir protein kaynağıdır.
Gluten içermediği için çölyak hastalarının ve glüten hassasiyeti olan kişilerin kullanabileceği tahıl alternatifi bir üründür.
Protein oranı yüksek ve lif açısından zengin bir ürün olduğu için sağlıklı beslenme ve kilo kontrolünde tercih edilen bir üründür.
Faydaları ;
- Zengin lif içeriği nedeniyle kabızlık sorunlarına iyi gelir.
- Lif içeriğinin yüksek olması kan şekerinin kontrolünü de sağlar.
- Zengin mineral desteği ile vitamin ve mineral eksikliklerinde tercih edilebilecek bir gıdadır.
- Zengin protein desteği sayesinde sporcularda ve kas problemlerinde tercih edilir.
- İyi bir antioksidan kaynağıdır.
Kullanım Şekli ;
Kinoa, bulgur, ince bulgur ve pirincin kullanıldığı her yerde, bu ürünlerin alternatifi olarak kullanılabilir. Çorbalarda, salatalarda, pilav olarak, sütlü tatlılarda ve keklerde tercih edilebilir. Kinoa ekmeği, kinoa kısırı, kinoa köftesi, kinoa çorbası ve kinoa salatası en çok tercih edilen kinoalı ürünler arasındadır. Kinoanın tüketilmeden önce bol suda bekletilmesi ve 2-3 defa bol suda yıkanması önemlidir. Böylece kabuğunda bulunan ve acılık veren saponin maddesinin kinoadan uzaklaştırılması sağlanır.