Migren - Balance Fonksiyonel Tıp

Migren fonksiyonel tıp uygulaması ile tedavi edilebilir. Ataklar çok çok azalabilir. Atakların şiddeti düşebilir. Fonksiyonel tıp bu konuda çok etkindir. Migren korkulu rüya olmaktan çıkmıştır!!!!! Olay nedir? Nasıl tedavi edilmektedir?
Kronik migren, en az üç ay boyunca ayda 15 veya daha fazla sayıda meydana gelen baş ağrısı olarak tanımlanır. Ağrılar genellikle dört saat veya daha uzun sürer. Birkaç semptom migreni normal baş ağrılarından ayırır. Tipik olarak başın sadece belli bir bölümünde ağrı tanımlanır ve diğer belirtilerle birlikte görülürler. Bunlar mide bulantısı, ışık, ses ve kokulara karşı aşırı duyarlılığı içerir. Bazı insanlar migrene yakalanmadan önce aura olarak bilinen görsel rahatsızlıklar da yaşarlar. Migrenlerin altında yatan neden bilinmemektedir, ancak hormonlar bozuklukları, stres ve beslenme faktörleri rol oynayabilir. Migreni olanların yaklaşık %27-30’u, belirli yiyeceklerin migrenlerini tetiklediğine inanmaktadır. Kronik migren yaygın bir durumdur. Tahminler, dünya çapında kronik migren yaşayan insanların sayısı % 1-5 arasında değişmektedir. Depresyon, kaygı ve uyku sorunları gibi diğer sorunlar da kronik migreni olan kişilerde yaygındır. Tedavi akut, önleyici ve tamamlayıcı tedavilerden oluşabilir.
Fonksiyonel tıp olarak tüm hastalarda olduğu gibi vücuda ait paternler (yolaklar), sistemler ve bunların arasındaki ilişkiler optimal aralıkta olacak şekilde biokimyasal olarak değerlendirilir. Yine hastaların yiyecekleri fonksiyonel tıp diyetisyeni tarafından düzenlenirken fonksiyonel tıp koçu yaşam çarkı konusunda farkındalık yaklaşımını uygular. Düzenli olarak kahve veya diğer yüksek kafeinli içecekleri içen migren hastaları, kafeini sınırlamalı veya kademeli olarak azaltmalıdır. Yıllanmış (eski) peynirler (kaşar vs ) nispeten yüksek miktarlarda tiramin içerebilir. Bazı insanlarda migren baş ağrısına neden olabilen bir bileşiktir. Kırmızı şarap gibi bazı alkollü içecekler migreni tetikler. Araştırmacılar hem peynir ve hem de şarapta yüksek histaminin suçlanabileceğine inanıyor. Yine migreni olan bazı kişilerde, işlenmiş et ürünlerindeki nitritlere veya histamine karşı duyarlı olabileceği söylenmektedir. Monosodium glutamate (MSG), aspartame, sucralose ve glütenin migren baş ağrısnı tetiklediği söylenmektedir.
Fonksiyonel tıp ile migren atakları tedavi edilebilir. Butterbur, koenzim Q10 migren sıklığını azalttığı kanıtlanmış bitkisel takviyelerdir. Yine beslenmede yetersiz folat, riboflavin veya magnezyum alımı migren riskini artırabileceği yayınlarda bildirilmektedir. Bu için fonksiyonel yaklaşımlarda Koenzim Q 10, Magnezyum, vitamin B-2 (riboflavin), ve bazı fitoterapik ajanların migren ataklarını azalttığı kanıtlanmıştır. Standart tedaviler yanında bu takviyelerin çoğu iyi tolere edilebilir ve yan etkileri standart ilaçlara göre nerdeyse yok gibidir.
Sonuçta bilim adamları migrene neyin sebep olduğundan tam olarak emin değiller. Araştırmalar, bazı yiyecek ve içeceklerin migreni tetikleyebileceğini gösteriyor. Migren tetikleyicileri arasında alkollü içecekler, işlenmiş et ve eski peynir çok etkin gözleniyor. Ek olarak, bir yemek günlüğü, yediğiniz yiyeceklerden herhangi birinin migren ataklarıyla bağlantılı olup olmadığını keşfetmenize yardımcı olabilir. Bu tamamen merkezimizde fonksiyonel tıp diyetisyeni tarafından takip edilebilir. Potansiyel tetikleyicileri belirledikten sonra, onları diyetinizden çıkarmanın migren tedavisinde önemini fonksiyonel tıp uygulayarak görebilirsiniz. Yine fonksiyonel tıp değerlendirmesi ile sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeyi öğrenmek, stresten kaçınmak, iyi uyumaya ve dengeli beslenmeyi öğrenmeniz sayesinde migreni üstesinden gelebilirsinizi. Tüm bunlar merkezimizde fonksiyonel tıp hekimi, beslenme uzmanı ve yaşam koçu ile sağlanabilir. Unutmayınız hastalıkların kökenine inmek ve bütüncül yaklaşım her zaman sadece ağrıyı kesmekten daha kalıcı ve yaşam konforunu arttırıcıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir