SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth )

SİBO,  ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi olup, ince bağırsak yanında tüm vücüttaki sistemleri  etkileyen, son derece hasta yaşam kalitesini bozan ve ciddi hastalıklara neden olan  bir ince barsak problemidir.

Belirtileri;

  • Özellikle yemekten sonra oluşan karın ağrısı
  • Geğirme, gaz çıkarma
  • Şişkinlik
  • Gaz ve hazımsızlık
  • İshal yada kabızlık
  • Besin intoleransı
  • Kronik halsizlik
  • Vitamin-mineral eksikliği
  • K.hidrat ve lif intoleransı
  • Geçirgen bağırsak

İnce bağırsakta bakteri gelişimi nedeniyle bağırsağın enzimlerle sindirmesi gereken besinleri buradaki bakteriler fermente ederek ASETALDEHİT; FORMALDEHİT; AMONYAK; PEROKSİNİTRİT gibi toksik metobolitler oluşur ve buda  karaciğer detoksifikasyonunu etkiler. Ayrıca burada üreyen bakteriler, bağırsağa boşalan safra asitlerinin bağlantısını bozarak vitamin- minerallerin emilimini bozar. Dekonjuge safra enzimleri kolon mukozasını irite ederek hem diyareye hem de mukozal inflamasyon ve sitokin salınımına neden olur. Laktaz bağırsak epiteli tarafından üretilen bir enzim, SIBO bağırsak villus epitelini bozduğunda hastada sekonder olarak laktaz eksikliği ortaya çıkmış olur. SIBO’su olan bir çok hastaya laktaz eksikliği tanısı konur.  İnce bağırsaktaki bakteri üremesinin dost ya da düşman olmasının bir önemi yoktur. İnce bağırsak bakterilerin ürememesi gereken bir yerdir. İnce bağırsağın normalde besin emilimi için ana bölge olan üst kısımlarında üreyen bakteriler, metabolik artıkları, toksinler ve enzimleri ile buradaki sindirim ve emilim işlevinden sorumlu bağırsak epitelini bozar. Bu besinlerin emilmesine ve vücudun faydalanmasına engel olur. Ayrıca bu besinleri kendi tüketerek daha fazla ürerler ve SIBO ağırlaşır.

SIBO ile ilişkili hastalıklar;

Gastorintestinal yolu etkileyen kronik bir durum ya da ameliyat

Irritabl bağırsak Sendromu

Fibromiyalji

İntersistiyel sistit

Rosea

Migren

Troid Hastalıkları

Skleroderma

Parkinson Hastalığı

HIV

Diabets

Crohn Hastalığı

SİBO NEDENİ

  • Mide Asidi Yetersizliği ; Normalde bağırsakta neden bakteri üremiyor? Çünkü mideden boşalan kimusun pH’sı bunu baskılıyor. Sindirimin devamı için mideden duedonuma boşalan mide içeriğinin asit özellikte olması bu bölgede bakteri gelişimini engeller. Uzun süreli PPI (Proton Pompa İnhibitörü , mide  koruyucu) kullanımı veya stres bu asidik özellikte olması gereken bölgeyi bozarak bu bölgede bakteri üremesine neden olur.  Stes, otonom sistem dengesini parasempatik sinir aleyhine bozarak tüm gastrointestinal sistemi salgıları ve bağırsak hareketlerini baskılar.
  • Migratuar Motor Yetersizliği ; Açken ve uykuda gastrointestinal sistemdeki son temizliği ve kalıntıları yok eden temizleyici kompleksin yetersiz çalışması sonucu kalan artıkların bakteri üremesine sebep olmasıdır. Diyabetli ve hipotroidite daha sık görülür.
  • Belli yiyecekler özellikle buğday, süt, mısır, yumurta yakınmaları arttırabilir
  • Antibiyotik kullanımı hastalığı tetikleyebilir.

BALANCE FONKSİYONEL TIP MERKEZİ’nde nasıl bir tedavi protokolü uyguluyoruz?

Rifaksimin, Tinidazol/neomisin gibi antibiyotikler ya da berberine, kekik yağı, sarımsak vb. doğal antimikrobiyal ajanlar kullanılabilir.

SIBO tedavisinde beslenme çok önemli yer alır. SIBO diyeti, sindirim sistemindeki iltihabı ve ince bağırsağınızda aşırı bakteri üremesini azaltmayı amaçlayan kademeli bir eliminasyon diyetidir.Antibiyotik tedavisiyle birlikte sıboya özel besin kısıtlamalarıyla birlikte eliminasyon diyetine başlanır.

Bazı durumlarda, sadece şekerleri ortadan kaldırmak semptomları hafifletebilir. Kolondaki bağırsak bakterileri tarafından fermente edilen, sindirilmesi zor karbonhidratlar olan FODMAP’lerde düşük bir diyete dahil edilmesini önerilir.

Karbonhidratlar parçalanamadığında bağırsağınıza yerleşir ve ishal ve şişkinlik gibi semptomlara neden olabilir. Ek olarak, aşırı bakteri üremesi varsa, ince bağırsak bakterileri karbonhidratları çok erken fermente etmeye başlar ve birçok belirtiye neden olur.

Bu arada kök neden olan mide asidi yetersizliği ortadan kaldırılmalıdır.

Bağırsak hareketsizliğini gidermek ve bağırsak temizliğine yardımcı olmak için bir süre itoprid/domperidon gibi prokinetik ajanlar verilebilir.

Probiyotik ve prebiyotik ince bağırsaktaki bakteri popülasyonunu arttıracağı için antibiyotik tedavisi esnasında verilmez tedaviyi takiben verilir. Emilim problemleri nedeniyle eksik kalan vitamin ve mineraller yerine konmalıdır.

Doç.Dr. Ahmet ŞALVARCI
FONKSİYONEL TIP UYGULAYICISI (AFMCP)