Hashimato tiroidi, tiroit bezinin en sık görülen kronik otoimmün ,bağışıklık sisteminin bozukluğundan kaynaklanan bir endokrin sistem hastalığıdır.Vücudun yabancı maddelere karşı ürettiği antikorlar, bağışıklık sistemi ile beraber tiroid hücrelerine saldırarak tiroid bezinin iltihaplanmasına zarar görmesine yol açar. Böylece tiroid bezi işlevini yerine getiremez. Zamanla salgıladığı hormon düzeyi düşer. Ailesel geçişlidir. Çoğunlukla 30-50 yaş arasındaki kadınlarda görülür.Vücudun metabolizma hızını ayarlayan ve bu yolla bütün dokuları etkileyen tiroid hormonu bu hastalarda zamanla azalır ve yaş ilerledikçe hipotiroidi riski artar. Hashimoto tiroidinde başak bir sorundanodül oluşumudur. Nodüllü veya nodülsüz tiroid bezindeki büyüme “Guatr” olarak adlandırılır.Yakın takip ve tedaviyle hastalarda Hashimoto tiroidine bağlı olumsuzluklar yaşanmaz. Eğer ailenizde otoimmin( bağışıklık sistemine ait hastalıklar var ise ise Graves’ , type 1 diabet, lupus, Sjögren’s syndrome, romatit artrit ,vitiligo, Addison’s hastalaığı , haşhimoto ile sık gözlenir yada sonradan ortaya çıkabilir.
Kabızlık, kuru-soluk cilt, boğuk ses, yüksek kolesterol, depresyon, vücün alt kısmındaki kaslarda güçsüzlük, tükenmişlik, halsizlik, soğuğa karşı dayanıksız olmak, seyrekleşen ince dökülen saçlar, adt düzensizlikleri, üreme fomskiyonlarında probelmelr var ise Haşimato olma ihtimaliniz yüksektir.
Kanda tiroit, hormonları, tiroite karşı gelişmiş antikorlari kolesterole bakılarak tanısı konulur. Tiroit ultrasonunda nodüller gözlenmesi tanıda destekleyicidir.
Tiroit fonksiyonları normal ise bunun takibe alınması gerekir. Eğer tiroit fonksiyonları bozulmuş ise hormonları sentetik hormonlarla yerine konulması gerekir. Eğer bu ilaçlara ihtiyaç duyulursa hayat boyunca bunlara devam etmek gerekir. Düzenli hormon analizlerinizle etkilerin takip edilmesi gerek. Eksik olan hormonlar yerine konulmazsa kalp problemleri, kansızlık, psikolojik bozukluklar, cinsel istekte azalma depresyon, gebe kalmayı engellem ortaya çıkar.
Sonuçta başlangıç evresinde tiroit fonksiyonlarını bozulmamış Haşimato durdurulup antikor konsantrasyonu düşürülebilir. Tiroit fonksiyonları bozulmuş Haşimato da ise ilaç desteği yanında fonksiyonel yaklaşım ile kalan sağlam tiroit dokusu korunabilir. Tiroide olan otoimmun cevap ciddi seviye azaltılarak semptomlar durdurulur.Varsa nodüllerin büyümesi durdurulabilir. Daha konforlu enerjik bir yaşam sağlanabilir. Sadece standart tıp ile tiroit fonksiyonların düzeltilmesi bazen yetmez. Otoimmun cevabın durdurulup tiroit dokusunu korumaya alınması ve hastanın gerçekten çok enerjiğim, saç dökülmelerim, kuru cildim geçti, cinsel isteğim arttı demesi için koruyu, kişiye özel, kanıta daylı fonksiyonel yaklaşım gereklidir.
FONKSİYONEL TIP UYGULAYICISI OLARAK SİZE ÖNERİM ;
Gerçekten tiroit sağlığınızı korumak istiyorsanız, kontroller sonrası fonksiyonel tıp hekimi kontrolünde günlük selenyum, iyot, çinko, demirinizi düzenli almayı ihmal etmeyiniz…
Fonksiyonel tıp ile sağlıklı, uzun, mutlu, enerjik bir ömür dilerim…..